Tahniah Aziz Bari - KelateDaily - SuratKoba Pilihe Kito

Latest

STAY WITH US

PLEASE DONATE TODAY. Your generosity preserves knowledge for future generations. Thank you.

TOLONG BERI SUMBANGAN.kemurahan hati anda mengekalkan pengetahuan untuk generasi akan datang.

PLEASE تبرع اليوم. كرمكم يحفظ المعرفة للأجيال القادمة. شكرا لك.

Bank Islam Malaysia Berhad - 08086022170986 - M.Haron

..TQ..

Saturday, October 22, 2011

Tahniah Aziz Bari


Kelatedaily merakamkan sekalung tahniah kepada Prof Aziz Bari :  kerana telah menjadi ikon kebebasan akademik pada era kongkongan ke atas mahasiswa dan pensyarah di negara ini begitu mencengkam

'Kita dikembalikan ke zaman S'pura dilanggar todak' - Husam Musa

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menyifatkan tindakan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) terhadap Prof Dr Abdul Aziz Bari umpama 'mengembalikan kita kepada zaman Singapura dilanggar todak"

"... di mana Hang Nadim yang bercakap benar dan berani telah difitnah, dinafikan kebebasannya serta dihapuskan," kata Husam yang juga exco kerajaan Kelantan dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, beliau berharap Prof Dr Abdul Aziz akan terus gigih di atas landasan keberanian demi kebenaran.


"Dalam masa yang sama, saya ucapkan tahniah kepada beliau kerana telah menjadi ikon kebebasan akademik pada era kongkongan ke atas mahasiswa dan pensyarah di negara ini begitu mencengkam," tambahnya.

Menurutnya, kebangkitan mahasiswa bersuara dalam perhimpunan di UIA tengahari semalam, disertai kenyataan beberapa badan akademik universiti, membuktikan dunia akademik tidak boleh menerima budaya sempit yang ditunjukkan oleh kerajaan di negara ini.

"Saudara Mohamad Sabu didakwa oleh polis hanya kerana atas polemik sejarah, pensyarah UIA digantung hanya kerana beliau memberi lontaran pandangan," tambahnya.

Selain berharap Prof Dr Abdul Aziz  tidak menggadaikan kejujuran dan keberanian akademiknya, "saya cadangkan jika perlu, kerajaan Kelantan boleh menawarkan kedudukan seperti profesor pelawat bagi beberapa IPT di bawah kerajaan negeri seperti KIAS.

Kelmarin UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini yang mengulas titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama.

Abdul Aziz dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Kenyataannya itu mengundang kontroversi apabila beberapa pemimpin Umno termasuk media yang dikuasai mereka mendakwa tindakan itu cuba memburuk-burukkan institusi raja-raja Melayu sehingga tekanan dibuat bagi beliau digantung tugas.
sumber:harakahdaily.net