Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata beliau melihat petunjuk bahawa kerajaan sedang bersedia untuk membuat kejutan dengan membatalkan pendaftaran DAP menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Katanya, beliau menjangka kerajaan mungkin bertindak demikian berdasarkan kenyataan ketua pengarah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) Datuk Abdul Rahman Othman dalam satu laporan The Star hari ini.

Abdul Rahman dalam laporan itu memberi peringatan kepada anggota DAP supaya tidak memasang harapan untuk membentuk parti baru jika jabatan itu bertindak membatalkan pendaftaran parti baru.

Abdul Rahman berkata mereka mungkin tidak akan memenuhi permintaan untuk menubuhkan parti baru.

“Kami malah tidak melayan 29 permohonan untuk menubuhkan parti baru yang dikemukakan sejak lima tahun lalu,” katanya seperti dipetik akhbar berbahasa Inggeris itu.

Laporan itu menyebut, Abdul Rahman diminta mengulas mengenai usaha anggota DAP untuk membentuk parti parti sekiranya pembatalan parti tersebut tidak dapat dielakkan.

Laporan berkenaan mengaitkan perkara itu dengan isu pemilihan parti jawatan pusat DAP pada Disember lalu.

Mengulas perkara itu, Lim berkata kenyataan tersebutadalah berdasar hujah yang tidak berasas dan sembarangan.

“Laporan The Star itu mengandungi hujah palsu dan tidak berasas yang menunjukkan ketua pengarah ROS bertindak dengan cara yang sangat tidak patut, tidak adil dan tidak profesional,” katanya.

Lim menambah, Abdul Rahman sepatutnya menjalankan tugasnya dengan bebas dan tidak berpihak.

Jelasnya, DAP masih belum menerima sebarang permintaan daripada anggota parti untuk menjalankan pemilihan CEC yang baru.

Isu berkenaan hanya ditimbulkan oleh ejen propaganda Umno dan BN sejak beberapa bulan lalu, katanya lagi.