Thursday, August 1, 2013

Medan Raba'ah bakar semangat juang pro Morsi

Laporan Khas Dr Syed Azman, 01 Ogs 2013
(Golongan muslimat juga turut berkampung di Dataran Raba'ah Adawiah bagi mempertahankan hak mengembalikan Dr Morsi sebagai Presiden Mesir.. Gambar Dr Syed Azman.)

KAHERAH: Medan Raba’ah Adawiah yang terletak di pinggir Kota Kairo merupakan tempat berhimpun ratusan ribu penyokong Presiden Mohamad Morsi yang di guling oleh junta tentera.

Di sinilah lokasi yang dijadikan markas serta tempat himpunan utama mereka sejak lebih sebulan yang lalu.

Pengorbanan yang begitu tinggi ditunjukkan oleh penyokong Presiden Morsi yang telah berkhemah walaupun di tengah-tengah musim panas di bulan Ramadan sangat-sangat menakjubkan.

Walaupun pada 26 Julai lalu, telah berlaku pembunuhan kejam, lebih seratus mereka yang tidak berdosa dan ribuan yang tercedera akibat serangan tentera Mesir dan polis khas rejim junta tentera yang merampas kuasa, namun semangat yang ditunjukkan mereka yang berhimpun di Dataran Adawiah ini amat tinggi sekali.

Malah pembunuhan kejam yang berlaku telah menambahkan lagi semangat mereka untuk terus berada di sana bagi menentang kekejaman junta tentera itu.

Pidato serta ucapan daripada pimpinan Ikhwan di sani juga amat besemangat dan mereka tidak sedikitpun menunjukkan mahu mengalah dan berundur daripada perjuangan menegakkan hak mereka dan tuntutan demokasi di Mesir.

Di dataran ini disediakan khemah-khemah sementara dengan pelbagai kelengkapan asas seperti kemudahan air, saluran letrik serta makan minum yang sentiasa mencukupi kepada ratusan ribu yang berkumpul setiap hari.

Malah sebuah hospital sementara juga disediakan di sani dan pada hari minggu himpunan besar yang biasanya diadakan dianggarkan lebih 3 juta rakyat akan berhimpun.

Semua yang saya temui amat besemangat mahu dikembalikan hak dan suara mereka walaupun telah berlaku pembunuhan berdarah. Mereka bersolat waktu dan solat Tarawih berjemaah setiap waktu dengan penuh disiplin sepanjang bulan Ramadan ini.

Anak-anak muda juga begitu sibuk menguruskan urusan di dataran ini setiap hari. Semangat mereka juga begitu tinggi untuk mempertahankan dataran Adawiah ini daripada serangan junta tentera serta pengganas upahan yang disediakan oleh pihak polis.

Selain menjaga keselamatan serta keamanan di sekitar dataran, mereka ditugaskan membantu setiap urusan harian ribuan penghuni dataran ini.

Begitu juga dengan kaum muslimat. Mereka juga amat bersemangat untuk terus kekal di Dataran Adawiah selagi Presidan Morsi tidak dikembalikan ke tempat kuasa beliau walaupun telah berlaku pertunpahan darah.

Mereka dilihat begitu sibuk menyediakan makanan dan minuman serta membantu mereka yang cedera untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Laungan-laungan seperti; "dengan darah, dengan nyawa, kami akan korbankan untuk mendapatkan yang hak" dan "cukuplah Allah sebagai pembantu kami" terus berkumandang sepanjang masa bagi membakar semangat mereka.

Inilah realiti politik penentangan yang sedang berlaku di Mesir sekarang ini. Rakyat terus bangkit menentang kekejaman junta tentera walaupun dengan darah mereka.

Di Dataran Adawiah, pembunuhan berdarah tidak sedikitpun melunturkan semangat mereka. Malah kekejaman inilah yang terus membakar semangat mereka untuk terus berhimpun di  dataran yang di anggap sebagai "Dataran Demokrasi" ini.
.

IKLAN BERBAYAR - SMS [ IKLAN] send 013 991 0717


Nabi Muhammad bersbda,’’Rumah tanpa kurma bagai rumah tanpa makanan.’’ Diriwayatkan pula bahwa Nabi menyantap mentimun dengan kurma matang. (HR Abu Dawud). Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku.”


BUNCIT?... MIGRAN??... STRESS??... KENCING MANIS??... GOUT??... BUASIR??... STROKE?? KEMBALI KPD PERUBATAN mengikut al-quran dan hadis... http://drusilastore.blogspot.com